Köttbullar med gräddsås, lingon och pressgurka

Köttbullar med gräddsås, lingon och pressgurka

Köttbullar med gräddsås, lingon och pressgurka

Detta är ett recept som vår samarbetspartner Gabriel Jonsson lagat på sin YouTube-kanal. Vill du se Gabriel laga detta så hittar du det HÄR.
4 pers
20 min

Ingredienser:

  • 500g blandfärs
  • 1/2 dl Färskrydda från Nordic Spice
  • 1 st ägg
  • 1 dl Mjölk
  • smör
  • För en juligare smak, tillsätt 1 tsk Epiche Riche från Nordic Spice

Tillbehör:

  • 200 g potatis
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 st gurka
  • 1/2 dl ättika 12%
  • 1/2 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk Italiensk salladskrydda från Nordic Spice
  • 1/2 dl olivolja
  • Valfri sallad

 

Gör såhär:

Börja med att koka potatisen i välsaltat vatten. Blanda sedan färsen med färskryddan, ägget och mjölken, rör ihop detta väl och låt den stå och dra ca 10 minuter.

Blanda ättikan, socker och vattnet. Rör om detta tills sockret har löst sig helt. Tvätta och mandola gurkan tunt ner i skålen med ättikslagen. Låt stå tills servering

Rulla köttbullar av köttfärssmeten och smält samtidigt smör i en stekpanna. Stek köttbullarna i stekpannan på medelhög värma tills det fått fin färg runt om. Sänk värmen och kör klart köttbullarna tills dem är helt klara rakt igenom.

Blanda olivoljan ihop med Italiensk salladskrydda och låt den stå och dra något. Slå denna över sallad innan servering.

Servera allt tillsammans med rårörda lingon och salladen.

Kort om Gabriel
Gabriel Jonsson lyckades vinna Sveriges Mästerkock 2019. Gabriel bor på Gotland sedan 2017 tillsammans med sin sambo och labradoren Britta.
Förutom maten är jakt, fiske och naturen Gabriels stora intresse. Det är även där han hittar sin inspiration till matlagningen.