Saffransbullar (ca 25 st)
Deg:
50 g jäst
2 påsar Saffran Select
6 dl mjölk
175 g smör
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
16 dl vetemjöl
Fyllning:
150-200 g smör (rumstempererat)
1 dl socker
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
Gör såhär: Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken (fingervarm) och rör ihop tills jästen har löst sig.
Tillsätt de övriga ingredienserna till degen, lite mjöl i taget. Knåda eller använd köksassistent.
Låt jäsa i ca 50 minuter under lock/duk.
Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bord.
Bred på smöret och sockret, vik över ena sidan så att degen blir dubbel.
Skär upp i 2 cm breda remsor, dela vardera remsa på mitten och snurra de två delarna runt varandra och rulla ”flätan” till en snurra.
Lägg varje snurra i en stor bullform på en plåt. Låt jäsa under duk i ytterligare 20-30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
Grädda i 250 grader i ca 6 minuter.
Gör sockerlagen, koka upp vatten och socker tills sockret har löst upp sig. Pensla på direkt när bullarna är färdiggräddade.